“KULINARNE PRZYSMAKI – CZYLI TO CO LUBIĄ PRZEDSZKOLAKI” – SERDECZNIE DZIĘKUJEMY DZIECIOM I RODZICOM ZA NADESŁANIE CIEKAWYCH PROPOZYCJI KULINARNYCH :)

PLACUSZKI Z KASZY MANNY:
Składniki:
1 jajko
1/2 szklanki kaszy manny
1/2 szklanki mleka roślinnego lub krowiego
1 banan
Przygotowanie:
Do szklanki wlewamy mleko, wsypujemy kaszę i odstawiamy na 15 minut aż kasza napęcznieje.
Banana obieramy i rozgniatamy na papkę.
Mieszamy namoczoną w mleku kaszkę z bananem/startym jabłkiem i żółtkiem.
Białko ubijany na sztywno, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy.
Rozgrzewamy suchą patelnię, nakładamy łyżką niewielką ilość ciasta i smażymy placuszki tylko do momentu aż się zarumienią z obu stron.
Gotowe 🙂
PLACUSZKI BANANOWO-OWSIANE:
Składniki:
2 banany
100 g maki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
100g kefiru
2 jajka
szczypta sody
Przygotowanie:
Wszystko razem blendujemy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. 🙂
Dodatki wedle uznania, kto co lubi. 😀
Smacznego 🙂
AMARANTUSKI:
Składniki:
3 szklanki amarantusa ekspandowanego
2 dojrzałe banany
1 mały batat
Przygotowanie:
Banany zblendować , batata zetrzeć na drobnej tarce, dodać amarantus. Całość wymieszać formując kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie delikatnie spłaszczyć.
Piec 20 min w 180 stopniach 🙂